pondělí 7. října 2013

Srdce Italské bije v Toskánsku

Renesanční Itálie byla rájem umělců, myslitelů i vynálezců.
Lidé začali znovu objevovat myšlenky starých Řeků a Římanů. Dívali se na svět kolem sebe novým pohledem nespoutaným tisíciletou nadvládou církevních dogmat.Jedním ze středisek tehdejšího vzdělání bylo Toskánsko. Region je právem označován za "srdce" Itálie. Je to kraj, který oslavují umělci a básníci, kolébka italského jazyka.Kraj s nádhernou přírodou a krásným pobřežím a především velkým množstvím unikátních historických památek ve Florencii, Pise, Sieně, Lucce a na mnoha dalších místech. Charakteristický je pěstováním hroznů. Ve zdejších vinicích dozrává víno, proslulé svou kvalitou jako Chianti, Brunello a další známé odrůdy. Název kraje má své kořeny ještě ve starověku z názvu Tusci, označující kmen Etrusků, jednoho z předchůdců starých Římanů.Kromě relaxu u moře nabízí léčivé lázně jako jsou Motecatini Terme nebo Bagni di Lucca. Toskánsko je kraj proslulý uměním, historií, vínem a působivou přírodní scenérií. Města jsou často obklopeny etruskými hradbami.Krásné paláce svědčí o bohatství tohoto kraje a středověké radnice ukazují na odvěkou tradici demokracie a samosprávy.Leží ve středu Apeninského poloostrova. Toskánské břehy jsou omývány na severu Ligurským mořem a na jihu Tyrhénským mořem. Souostroví se skládá ze sedmi hlavních ostrovů az dalších menších ostrůvků, z nichž některé jsou jen skály vyčnívající z moře. Největším ostrovem je Elba.Dalšími toskánskými ostrovy jsou Pianosa, Montecristo, Giglio, Giannutri.Oblíbenými přímořskými letovisky jsou například Viareggio nebo Forte dei Marmi.Za renesance se uměleckou špičkou stalo hlavní město Florencie, která dodnes láká tisíce turistů svými galeriemi s největší kolekcí italského renesančního umění, půvabným mostem Ponte Vecchio s obchůdky zlatníků, dómem s baptisteriem, gotickým kostelem Santa Croce a dalšími památkami. Prakticky v každé části se nachází historická budova či jiný umělecky hodnotný monument. Umělecký dojem dotvářejí četné divadla, kina a originální restaurace či kavárny. Florencie je rodištěm mnoha slavných umělců a objevitelů.Obrazárna Uffizi a socha Davida jsou asi největší turistické lákadla. Najdete zde slavný Duomo Santa Maria del Fiore čili dóm Panny Marie Květné s přilehlým baptisteriem, hrobky těch nejslavnějších z rodu Medicejských v chrámu svatého Lorenza nebo náměstí Piazza della Signoria s dalším Florentským klenotem Palazzo Vecchio neboli Starou radnicí. Florencie dala Evropě renesanci a finančnímu světu podvojné účetnictví. Její bohatství, které umožnilo vznik kulturních pokladů nevyčíslitelné hodnoty, nebylo náhodné. Po staletí zde vzkvétaly řemesla, obchod ao něco později i první bankovní domy.Florentský zboží a na prvním místě florentské sukno ovládlo Evropu.
Pisa dokázala ve středověku využít cesty do zámoří k obohacení městské pokladny ale i vzdělanosti a kultury. Důkazem toho jsou stavby v centru města, z nichž nejznámější je určitě Šikmá věž na Campo dei
Miracoli "náměstí Zázraků".Arezzo patří k nejbohatším toskánským městům, které prosperuje výrobou šperků. Mezi jedinečné památky tohoto města patří fresky v kostele S.Francesco.V kopcích, mezi Florencií a Pisou najdeme i malé nenápadné městečko Vinci, jehož jméno zná dnes snad každý. Dalo světu jednoho z největších renesančních géniů. Právě odtud pochází Leonardo da Vinci, vzor všestrannosti a nadanosti dávných vědců a vynálezců. Od jeho dob se městečko příliš nezměnilo. Dodnes mu dominuje opevněný hrad z dálky připomínající loď, okolní svahy hory Montealbano zarostlé vinicemi a olivovými háji. Zdejší olivový olej a víno Chianti jsou proslulé široko daleko.Není divu, že tu mladý Leonardo nacházel inspiraci a také se zde naučil milovat přírodu. Osada pamatuje osídlení Etrusků a příchod Římanů. Stálá tedy již v době, kdy antičtí myslitelé přicházeli na věci, které o tisíc let později lidé jako Leonardo s údivem objevovaly znovu.
Mnoho lidí dává přednost Síně před Florencií. Sienský dóm patří k nejúžasnějším dómem na světě. Původně měl být ještě větší, ale morová rána v roce 1348 zdecimovala obyvatelstvo natolik, že se od odvážných plánů nakonec upustilo. Interiér Sienské dómu má bohatě zdobené stropní malby, fresky po stěnách a mozaiky na podlahách. To vše rámuje barevný mramor v krémově bílé a zelené. Úplným skvostem je pak Libreria Piccolomini, zdobená knihovna v levé lodi. Založil ji papež Pius III., Který sem přemístil vzácné svazky z odkazu svého strýce papeže Pia II. Knihovna se dodnes řadí k Sienské pokladem, i když se zde vystavuje jen zlomek nejvzácnějších knih. Její stěny zdobí zlatem protkávané pestrobarevné fresky Bernardina Pinturicchio zachycující vrcholné okamžiky životní dráhy Pia II. až k jeho poslední cestě do Ancony. Před dómem se tyčí vysoký sloup a na něm je vlčice s dvěma kojenci, Romulem a Remem. Piazza del Campo, připomíná svým tvarem a sklonem římský amfiteátr. Jedinečným je v Sieně především Palio. Tyto závody nanáměstí Il Campo se konají dvakrát do roka, 2. července a 16. srpna k uctění Panny Marie. Závody mají kořeny v hlubokém středověku. Deset Sienské městských částí, takzvaných Contrada, zastoupených jedním jezdcem, soupeří v zběsilém závodě po udusané hlíně na dlažbě náměstí o hedvábnou korouhev palio. Koně třikrát oběhnou obvod náměstí neuvěřitelnou rychlostí.Vyhrát může i kůň bez jezdce. Závod připouští všechny formy boje s výjimkou jediného pravidla, jezdec se nesmí dotknout otěží cizího koně. V té době sem přicházejí desetitisíce turistů.Volterra stojí na vysokém kopci. Ať se k ní blížíte z kterékoliv strany, tyčí se nad vámi do neuvěřitelné výšky. Její hradby a mohutná pevnost, která dodnes slouží jako vězení pro těžké zločince, z ní udělaly téměř nedobytné město. Zdejší Piazza dei Priori je nejzachovalejší středověké náměstí v Toskánsku a místní Palazzo je zase nejstarší magistrátní sídlo a stalo se vzorem pro ještě mohutnější stavbu Palazzo Vecchio ve Florencii. Místní Muzeum Etrusků obsahuje jedinečnou kolekci šesti obdivuhodně zachovalých pohřebních uren vyřezávaných z alabastru nebo sopečného tufu s reliéfy na stěnách a krytech. Muzeum alabastru uchovává umělecké předměty z průběhu tří tisíciletí. Dílny a prodejny předmětů z alabastru zde najdete doslova na každém kroku.Ať už si domů z návštěvy po Toskánsku přivezete klobásu z divočáka nebo jemné bílé, bude vám jasné, že tím váš vztah k této zemi uprostřed Itálie nekončí. Toskánsko není místo, kam se člověk nevrací.

Žádné komentáře :

Okomentovat