pondělí 7. října 2013

Sardinie

Sardinie je druhým největším ostrovem Středozemního moře po Sicílii. Leží mezi Španělskem, Korsikou, Tuniskem a Apeninským poloostrovem.
Hlavním městem je Cagliari. Sardinie byla vždy cílem kolonizátorů. Je to starobylý ostrov bohatý na historii a stopy lidského osídlení se datujíod neolitu. Sardinie je charakterizována horskými masivy, pahorky, rovinami a řekami. Sardinské pobřeží jsou plné nádherných pláží a útesů, které jsou omývány modrým mořem. Je zde také několik jeskyní.Sardinie je krásná v jarních měsících, kdy rozkvétají modré levandule, divoké fialky a orchideje, později červený mák a žluté pšeničné pole. Letní sezóna zde začíná poměrně brzy. Zaplavat si můžete od května až do listopadu.Denní teplota vzduchu v letních měsících dosahuje 31 ° C a teplota moře 23 až 24 ° C.Pokud vás zajímá historie, můžete navštívit některé ze zdejších muzeí. V Národním archeologickém muzeu v Cagliari se nachází hliněná keramika, olejové lampy bohatě zdobené s křesťanskými symboly. Dále jsou zde bronzové, stříbrné a zlaté šperky, hrobky. V Cagliari můžete ještě navštívit Etnografické muzeum, Muzeum mineralogie, katedrálu Panny Marie a římský amfiteátr.Ve městě Arbus v Muzeu nožů můžete vidět přes 100 starých nožů, které byly vyrobeny sardinských řemeslníky. Za zmínku stojí největší nůž na světě zapsán do Guinessovy knihy rekordů.Další muzea jsou v městech Nuoro, Oristano, Sassari.Na Sardinii je několik míst, které stojí za návštěvu. Jedním z nich je Alghero , katalánské město s fascinujícími úzkými uličkami a typickou architekturou.Město je velmi živé v noci a je ideální kombinací přímořského a kulturního střediska. V Algheru máte pocit, že se procházíte po španělském městě. Je zde mnoho památek jako např.. katedrála a kostel sv. Františka, různé věže jako Lo Sperone. Velmi pěkný je Capo Caccia a jeho nádherné jeskyně, jezero Baratz, jediné přirozené jezero na Sardinii obklopené borovými lesy a středomořskou vegetací.
Ve městě Nuoro můžete vidět speleologické a archeologické muzeum.Návštěvu si zaslouží malý kostel La solitudine a pohoří Ortobene, které nabízí krásné výhledy.Na Sardinia se nachází několik vodních pramenů a vodopádů, někdy i v nepřístupných místech jako Su Gologone, San Valentino v Sadali nebo San Leonardo Springs. Tato místa nabízejí návštěvníkům krásné scenérie, kde je možné vydat se na pěší túru nebo si udělat piknik. Můžete se také těšit na léčivou sílu horkých pramenů využívaných od doby bronzové. Moderní lázně se nacházejí v různých oblastech ostrova.Velkou zajímavostí na Sardinii jsou tajemné prehistorické věžové stavby z kamene kuželovitého tvaru - nuraghy. Barumini je nejznámější a nejnavštěvovanější místo na světě s těmito stavbami.Byly postaveny 1500 let před našim letopočtem. Od roku 1997 patří Barumini do seznamu světového dědictví UNESCO.



Pláže


Costa Smeralda patří k nejdražším lokalitám na Sardinii. Je oblíbená mezi bohatými a slavnými lidmi pro své nádherné pláže a skryté zátoky. Costa Smeralda je 55 km dlouhá a má 80 zátok s růžovo bílými plážemi. Liscia di Vacca, která je součástí Porto Cervo, má malou, ale okouzlující písečnou pláž. Je odtud jedinečný panoramatický výhled na národní park nacházející se na ostrovech La Maddalena a Caprera.Jedna z nejdelších italských pláží Poetto leží východně od Cagliari. Na jižním konci se nachází malý přístav Marina Picola s krásnými restauracemi přímo na pláži. Poetto je také populární mezi surfaři a milovníky vodních sportů.Několik kilometrů od Cagliari na konci Capo Elia leží krásná malá pláž Cala Mosca.Pláž Chia s jemným pískem, 30 metrů vysokými bílými dunami a tyrkysovou vodou připomíná idylické pláže Karibiku. Nedaleko pláže si můžete prohlédnout několik kamenných zbytků fénického města Bithia. Můžete zde zahlédnout delfíny a u jezera plameňáci. Chia je také skvělé místo pro surfaře a potápěče.Pláž Costa Rei je známá svou křišťálově čistou vodou, zlatým pískem a dlouhými plážemi. Je zde přírodní rezervace s vzácnými druhy ptáků. Pláž zkrášlují krásné piniové háje, je zde římské schodiště vedoucí k moři, podivné a úžasné skalní útvary.Pláž Spiaggia di Porto Giunco ​​patří mezi nejkrásnější pláže Sardinie. Nachází se v blízkosti tradiční pobřežní vesnice Villasimius . Je zde také proslulý wellness hotel Timi Ama Sofitel. Nedaleko se nachází slané jezero Timi Ama, kde s trochou štěstí můžete zahlédnout růžových plameňáků.
Mezi další nádherné pláže Sardinie patří Potobello, Geremèas, Pula, San Reodoro a Torresalinas.
Pokud jde o aktivní odpočinek, na Sardinii si můžete zahrát golf, zajezdit na koních, potápět se, surfovat. Vzrušující je jízda na motorových člunech, zda slézání zdejších kopců.Sardinie je ráj pro lidi, kteří milují dobré jídlo. Zda je to voňavé pečivo z trouby, delikátní jehla masa pečená na otevřeném ohni, čerstvé plody moře, nespočet druhů sardinského sýra Pecorino, čerstvé ovoce a zelenina přímo od pěstitelů a samozřejmě zdejší víno, Grappa. Ochutnejte těstoviny porchetta nebo aragosta, vynikající kulinářskou specialitu Buttariga (Bottarga), uzený kaviár. Tato pochoutka se obvykle podává jako předkrm nakrájené na tenké plátky a marinované na olivovém oleji.Sardinský jemně ochucený ovčí sýr Pecorino se vyváží do celého světa. Velmi známý sýr je uzený a pikantní Fiore Sardo, který zraje poměrně dlouhou dobu.

Žádné komentáře :

Okomentovat